Friday 18 September 2009

Kanada süsteemid



Kui Alari koos naisega Kanadasse läksid, ei osanud nad kohe oma toas lampi kustu panna. Selgus, et laualambi lüliti käis keeramisega. Seda sai teha ainult ühte pidi. Kolm nõksu: hele, heledam, kõige heledam ja siis kustu. Dušši-segisti allus käte toimele õige pea, selgus et vee kättesaamiseks tuleb kogu kupatus paar sentimeetrit seinast välja tõmmata. Tualeti kasutus algab ja lõpeb mõnes kohas umbes ½ täituvusega. Ei tasu ehmatada, sel juhul pole tegu ummistusega, vaid selline antud restroom-i tööpõhimõte.
Rõdu aken-uks avanes küljele vaatamata sellele, et Katrin püüdis avada seda me papsaarekodu moodi. Aga see seletub pigem hilise tunniga. Poodi minnes tuleb arvestada, et hinnad antud on ilma maksudeta. Briti Kolumbia maksusüsteemist lõplikuks arusaamiseks ei tasu pead vaevata, see on liiga keeruline. Sõõrikude (doughnuts) ostmisel tuleb vaid teada, et kui ostad viis, siis on maks, aga kuue puhul maksu pole. Toiduainetel, kui need on sulle eluks hädavajalikud, maksu pole. Viiest sõõrikust ei piisa näljast pääsemiseks, samuti lasub sul rämpstoidu ostmise kahtlustus, selle pärast on maks. Aga kuue pontšiku puhul on sul tõsi taga: sa tahad päriselt süüa, selle pärast maksu pole. On veel muidki huvitavaid süsteeme, mille kirjeldamisel tekiks paks raamat. Need on aga näited sellest, et kõik ei globaliseeru.
Selleks , et hästi hakkama saada, on hea kui tead süsteeme. Nende õppimisel on raske tee ja kerge tee. Raske tee: proovid ise kõigest aru saada (mõnest saab ka). Kerge tee: tunned kedagi, kes on olnud siin süsteemide moodustamisest peale.
Sama kehtib ka Taevariigi kohta.
Pildil: hotellis on vargakindlad riidepuud - 1/2 teisaldamis-võimalusega.

1 comment:

  1. mulle meeldib et sõõrikuid peab kuuekaupa ostma...heheh

    ReplyDelete